Press konferencije bunjevačke grupe građana

Čet, 21.01.2010 - 10:00 -- nikola.tumbas
Ministar demokrata pod uticajem julovca
Ministar demokrata pod uticajem julovca
Cilj, urušavanje nacionalne zajednice Bunjevaca
Cilj, urušavanje nacionalne zajednice Bunjevaca
Sram ga bilo!
Sram ga bilo!
Sve dublji raskol u bunjevačkoj zajednici Ministarstvo ukinulo Bunjevački nacionalni savet
Ministarstvo raspustilo Nacionalni savet, imenovano privremeno rukovodstvo
- Primopredaja prostorija, koja je trebala biti obavljena u sredu, nije realizovana, jer smenjeno rukovodstvo smatra da odluke ministra Svetozara Čiplića nemaju uporište u zakonu

Bunjevački nacionalni savet, sa sedištem u Subotici, raspušten je Rešenjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uz obrazloženje da broj njegovih članova ne zadovoljava minumum koji je potreban za nesmetano funkcionisanje, i imenovan je novi, četveročlani privremeni organ koji bi ovom institucijom trebao da upravlja do izbora za novi savet, koji bi trebali biti održani sredinom godine.
Dosadašnje rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Nikolom Babićem, u sredu je moralo da napusti prostorije i preda ih novoimenovanom rukovodstvu, ali do primopredaje nije došlo.
- Dobili smo konačna rešenja resornog ministra Svetozara Čiplića, ali mislimo da ona nemaju uporište u zakonu. Nisu stekla svojstvo izvršnosti, jer nije prošao zakonski rok, niti postoji klauzula izvršnosti. Takođe, predstavnici privremenog organa, sa kojima smo održali razgovore, nisu posedovala Zaključak o izvršenju, a bez njega je ono nemoguće. U privremeni organ, koji je trebao da preuzme upravljanje savetom, imenovani su ljudi koji su prošle godine podneli neopozive ostavke na svoje pozicije u Bunjevačkom nacionalnom savetu. Propisi jasno kažu da se u privremeni organ upravljanja mogu postaviti samo aktivni članovi saveta. Nije prikazan ni dokaz da je u Registar nacionalnih saveta upisan privremeni organ, niti da je raspušteni savet izbrisan iz njega. Iz navedenih razloga, nisu se stekli elementarni zakonski uslovi za realizaciju primopredaje dužnosti, te je ne možemo prihvatiti. Pravdu ćemo potražiti kod nadležnih sudova. Alarmantno je što se sve ovo radi dok je u toku prikupljanje potpisa za formiranje posebnog biračkog spiska naše manjine. Pitam se zašto je sada ministar "promenio ploču", jer nam je prošlog leta sugerisao da nastavimo sa radom u ovakvom sastavu, do novih izbora za nacionalne savete - rekao je Nikola Babić, predsednik raspuštenog Bunjevačkog nacionalnog saveta.
U privremeni organ koji treba da preuzme upravljanje Bunjevačkim nacionalnim savetom, ministarstvo je imenovalo dr Andriju Peića, Đuru Bošnjaka, Đurđicu Skenderović i Ivana Kortmiša.
- Ministarstvo je konstatovalo propuste u zakonskim normama delovanja, jer je od 21 člana saveta, osmoro podnelo ostavke, pa je broj pao ispod minimalnih 15 članova, koliko je potrebno za normalno funkcionisanje. U tom sastavu, savet nije mogao da udovolji potrebima i zahtevima bunjevačke nacionalne zajednice, vezanim za oblast kulture, informisanja, obrazovanja i primene jezika. Činićemo sve da se formira poseban birački spisak naše zajednice, kako bismo dobili jake institucije koje će raditi u interesu svih Bunjevaca i kako bismo ostali autohtoni narod — ističe dr Andrija Peić, predsednik privremenog organa koji treba da preuzme upravljanje savetom.
 

Predsednik BNS: Uvođenje privremenog organa nezakonito

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava oformilo je privremeni organ upravljanja Bunjevačke nacionalne manjine, nakon što je utvrdilo da ovaj savet ne radi zakonito, s obzirom na to da je od ukupno 21 člana Saveta, osmoro još tokom jula 2009. godine podnelo ostavke. Bunjevački nacionalni savet je nakon toga nastavio da radi, iako je zakonom propisano da nacionalni saveti manjinskih zajednica ne smeju imati manje od 15 članova, navodi se u rešenju ovog Ministarstva o postavljanju privremenog organa BNS.
Privremeni organ ima pet članova, izabranih od članova dosadašnjeg saveta, a na osnovu zastupljenosti na izbornim listama prilikom izbora Saveta, i obavljaće poslove ovog predstavničkog nascionalnog tela do izbora novog.
Na konferenciji za štampu upriličenoj povodom ovog rešenja, (dosadašnji) predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Nikola Babić izjavio je da je ovo pokušaj blokade rada saveta, i da rešenje Ministarstva sadrži niz nezakonistosti, na osnovu kojih će biti podnete žalbe Ustavnom sudu, ali i međunarodnim nadležnim organima.
- Rešenje je doneto 19. januara, a nama je uručeno 20. i zatraženo da u roku od 24 sata izvršimo primopredaju, što je praktično nemoguće. Osim toga, Ministarstvo je za privremeni organ predložilo bivše članove Nacionalnog saveta koji su dali ostavku, Zakon nalaže da se privremeni organ bira samo od članova saveta. Pri tom, moram da podsetim ministra da nam je on lično dao odobrenje nakon pomenutih ostavki da nastavimo sa radom. Mi nismo protiv ovog rešenja, ali zahtevamo da ono bude zasnovano na zakonu. Takođe smatramo neprimerenim da se četiri meseca pre početka izbora novih nacionaonih saveta naš raspušta i to usred kampanje za upis u biračke spiskove, što može dovesti do potpunog neuspeha da Bunjevci dobiju novi savet demokratskim putem, rekao je Babić.
Mirko Bajić, član BNS, ocenio je da sve to ima političku pozadinu, iza koje stoji stara ideja da se bunjevačka nacionalan zajednica ospori, i da se utopi u nacionalni korpus vojovođanskih Hrvata.
- Ovu kampanju vodi grupa ljudi, na čelu sa bivšim julovskim ministrom Ivanom Sedlakom, kako bi se razbio pokušaj da bunjevačka nacionalna manjina opstane kao samostalna, a ministarstvo je naselo toj kampanji, rekao je Bajić.

 

info: Blic - Dragan Šolaja info: Danas - V.L

 Press konferencija novoizabranog privremenog Nacionalnog saveta je održana u Bunjevačkoj matici i to će biti kasno večeras na sajtu prezentovano kao i video klipovi sa izjavama učesnika oba presa

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search