Kofer za budućnost

Ned, 04.11.2007 - 12:30 -- nikola.tumbas

Kofer za budućnost: moj, tvoj, naš.

Projekat je realizovala NVO Grupa 484  uz podršku Delegacije Evropske komisije u Beogradu, u partnerstvu sa lokalnim institucijama kulture (u Subotici – Gradski muzej) i u saradnji sa obrazovnim institucijama (u Subotici – Srednja medicinska škola).

Srednjoškolci iz Dimitrovgrada, Bele Crkve, Kragujevca, Vranja i Subotice mesecima su tragali za zaboravljenim i zanemarenim vrednostima (naša grupa je istraživala subotičke balove kr. XIX i poč. XX veka), i pronađeno prepakivali  u XXI vek, u kofere za budućnost. Učili su se radu, gradu i životu u multietietnčkim sredinama.

Nakon višemesečnog istraživačkog rada, te organizovanja akcija, ovi mladi pakuju svoje produkte u reprezentativan kofer sa željom da ih podele po spomenutim gradovima.

Njihov Karavan je krenuo 29. oktobra iz Beograda i Kragujevca, pa preko Vranja, Dimitrovgrada i Bele Crkve, 3. novembra je prispeo u Suboticu.

**********************

- Mladi iz Dimitrovgrada, Bele Crkve, Kragujevca, Vranja i Subotice, učesnici projekta "Kofer za budućnost moj, tvoj, naš", nakon višemesečnog traganja za zaboravljenim i zanemarenim vrednostima, "prepakovali" tradiciju u 21. vek.

Subotica; Subotički srednjoškolci imali su minulog vikenda priliku, ali i čast, da svojim kolegama, učesnicima projekta "Kofer za budućnost moj, tvoj, naš", iz Dimitrovgrada, Bele Crkve, Kragujevca i Vranja, pokažu svoj grad danas, ali i krajem 19.  i početkom 20. veka. Karavan mladih, pod parolom da je krajnje vreme promovisati civilizovane vrednosti i odreći se "pink" kulture, krenuo je 29. oktobra iz Beograda i Kragujevca, a juče je u najsevernijem gradu Vojvodine priredio svojevrsni vremeplov kroz istoriju pet srpskih gradova.

- Učešće u projektu "Kofer za budućnost moj, tvoj, naš" za mene je veliko iskustvo. čast mi je biti domaćin kolegama, učesnicima projekta iz Dimitrovgrada, Bele Crkve, Kragujevca i Vranja, i što smo ih šetnjom kroz grad, odlazak na Vidikovac i obilazak Gradske kuće, upoznali sa znamenitostima Subotice. Održali smo zajedničku priredbu u kojoj ćemo jedni drugima prezentovati višemesečni rad koji se zasnivao na istraživanju istorije na različite teme. Mi, iz Subotice tragali smo za detaljima vezanim za balove. Imali smo stručnu pomoć stručnjaka iz Gradskog muzeja, kao i profesorice Zore ćujić - rekla je Ivana Križanović, jedna od učesnica iz Subotice.

U Velikoj većnici Gradske kuće osim mladih gostiju i domaćina projekta prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave. Ljubica Kiselički, predstavnik opštinskog Saveta za društvene delatnosti, istakla je da celoj Srbiji u ovom trenutku nedostaju upravo sadržaji ovakve vrste i da što više treba promovisati tradicionlane i civilizacijske tokove.

-Vreme je da se odreknemo "pink" kulture. Imamo toliko skrivenih vrednosti kojima treba prići sa više hrabrosti i smelije ih prikazati svetu. Karavan mladih je, zapravo, "mali porođaj" građanske svesti i treba negovati i podržati ove mlade i pametne ljude da nastave u ovom pravcu i dalje da šire prave vrednosti-rekla je Ljubica Kiselički.

Prezentacija dosadašnjeg rada održana je u HPC "Galeria", gde su, recimo, srednjoškolci iz Bele Crkve "ispričali priču" o ljubavnim pismima u prethodna tri veka, dok su Vranjanci na način telednevnika sve prisutne vratili u daleku prošlost juga Srbije.

Kordinator programa je nevladina organizacija grupa "484", a projekat je predstavljen u Subotici zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Muzeju.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

 

Post date: Ned, 04.11.2007 - 11:00
Custom Search